Zero Tolerance - Ghid Informativ

Oteluri

Zero Tolerance utilizeaza in fabricarea lamelor doar otel premium care confera cele mai bune caracteristici pentru bricege.

CPM 20CV

Acest aliaj contine un procentaj ridicat de carbura de vanadiu care confera lamei rezistenta excelenta in utilizare precum si retentie deosebita a taisului. Contine cel mai ridicat procentaj de crom comparativ cu restul aliajelor ce contin vanadiu ceea ce confera rezistenta foarte buna la coroziune.

HRC: 59–61

Duritate: 6/10

Retentie Tais: 7/10

Rezistenta la Coroziune: 7/10

Ascutire Usoara: 5/10

CPM S30V


Procentajul mare de carburi din acest aliaj confera propietatea de a se ascuti usor si pastra taisul, de asemeni este foarte rezistent la uzura.

HRC: 59.5–61

Duritate: 5/10

Retentie  Tais: 7/10

Rezistenta la Coroziune: 7/10

Ascutire Usoara: 5/10


CPM S35VN   


Acest aliaj ofera retentie superioara a taisului intrucat in formarea lui se incurajeaza formarea de carburi de niobiu, pe langa cei de vanadiu si crom. CPM S35VN este mai dur si mai rezistent decat S30V fara a face rabat la rezistenta la uzura.

HRC: 60-62

Duritate: 6/10

Retentie  Tais: 8/10

Rezistenta la Coroziune: 7/10

Ascutire Usoara: 5/10


Partile componente ale unu briceag Zero Tolerance:

Partea Frontala:


Partea din spate


Partea de sus:


Partea de jos:Tipuri de lama:

Lamele Zero Tolerance au forme diferite, includ o serie de forme unice, gandite de designeri, precum si forme clasice modificate.


Clip Point:Sheepsfoot:


Drop Point:


Trailing Point:


Fibra de Carbon:

Fibra de carbon este un material cu rezistenta deosebita la uzura si greutate redusa.

Titanium:

Metal cu propietati deosebite, rezista foarte bine la uzura si oxidare, are o culoare deosebita.

Fibra sticla G10:

Fibra de sticla este un material extrem de stabil cu rezistenta la uzura si temperatura.


Tipuri de finisaj:

Anodizare:

Anodizarea este procesul prin care se adauga culoare pe manerele din titan sau pe unele piese din aluminiu ( cum ar fi distantierele ). Anodiarea este un proces electrolitic care manipuleaza stratul de oxid nativ al metalului pentru a crea un strat colorat care ramane stabil si nu se curata usor.

Finisaj Bead-Blasted:


Acest finisaj este realizat prin sablarea metalului cu o mixtura de aluminiu si sticla la inalta presiune. Acest tratament confera un finisaj soft, mat, non reflectiv. Acest finisaj rezulta un ton mai deschis sau mai inchis.


Finisaj Black Wash


Finisajul Black Wash confera metalului un aspect de 'utilizat', acest finisaj protejeaza lama de zgarieturi.


Finisaj Tungsten DLC Coating:

Finisajul Diamond  like Carbon ( DLC ) are propietati similare cu diamantul natural, acest finisaj se axeaza mai mult pe performanta decat pe look.  DLC ul sporeste rezistenta la uzura intrucat scade coeficientul de frecare si creste duritatea.


Finisaj PVD Coating:


PVD inseamna Physical Vapor Deposition, materiale speciale sunt vaporizate printr-un proces in vid. Aceste material se depun si creeaza un strat protector care adauga si culoare.


Finisaj Satinat:

Acest finisaj creeaza niste linii verrticale care creeaza un look mai shiny a lamei.


Finisaj Stonewashed:

Acest finisaj este realizat prin 'rostogolirea' lamelor impreuna cu pietre ceramice pentru a obtine lookul de robust. Acest finisaj ajuta la ascunderea eventualelor zarieturi sau amprente pe lama.


Finisaj Two Tones

Zero Tolerance combina 2 tipuri de finisaj pentru a crea contrast pe metal.


Finisaj Working Finish:

Gandit de Rick Hinderer finisajul Working ascunde zgarieturile si alte urme aparute in urma utilizarii chiar mai bine decat finisajul stonewash.


Sisteme pentru deschidere:

Actiunea de deschidere a briceagului este determinata de mecanismul interior ( din jurul pivotului ) astfel Zero Tolerance ofera:

Deschidere manuala cu rulmenti KVT:

Acest sistem se bazeaza pe rulmenti incastrati in jurul pivotului care permit lamei sa iasa din maner cu o miscare fluida.


Deschidere manuala cu saibe:

Mecanismul de deschidere este simplu,aceste bricege se deschid utilizand pin sau disc pe lama pentru actionare lama.


Deschidere Speedsafe:

Acest sistem de deschidere se bazeaza pe o bara de torsiune care ajuta lama sa iasa din maner.


Tipuri de mecanisme blocare lama:


Frame Lock:

Acest tip de blocare lama consta intr-o piesa care la deschiderea briceagului se pozitioneaza in spatele lamei si impiedica miscarea din pozitia deschis.


Inset Liner Lock:

O variatie a Liner Lockului, Inset este de dimensiuni si greutate mai mica astfel incat se poate adapta bricegelor cu dimensiuni mai mici. 


Liner Lock :

Ce mai comuna tehnologie de blocare a lamei, Liner Lock este prezenta la majoritatea bricegelor din zilele noastre.


Sub-Frame Lock 

Aceasta tehnologie de blocare a lamei este prezenta pe bricegele de dimensiuni si greutate redusa.


Slipjoint:

Aceste bricege nu au un sistem de blocare a lamei propriu zis.


Intretinere:


Curatare si aplicare ulei:

Bricegele trebuie sa fie pastrate cat mai curate astfel dupa utilizare este recomandat sa fie curatare de eventuale depuneri pe lama sau maner. Curatarea se face prin stergere, eventual clatire cu apa si un detergent neagresiv.
Atentie insa la procesul de spalare, bricegele NU trebuie sa fie lasate in apa o perioada mare de timp intrucat lamele realizate din otel de calitate superioara contin o concentratie mare de carbon si vor oxida relativ repede. 
Dupa curatare este recomandat sa aplicati un strat subtire de ulei pe lama si pe mecanismul de inchidere astfel asigurand o viata mai lunga a briceagului.


Indepartarea punctelor de oxidare:

In cazul in care pe briceag apar mici puncte de oxidare, acestea pot fi indepatate utilizand un abraziv fin dupa care stergere cu o tesatura moale. In cazul in care oxidarea a afectat mai mult decat suprafata metalului se recomanda tratarea cu WD 40.


Tratamentele aplicate pe lama sau maner:

Aceste tratamente aplicate protejeaza lama sau manerul in timp ce adauga culoare si personalitate unui briceag sau cutit. In urma utilizarii pe aceste straturi protectoare pot aparea zgarieturi sau alte urme ale utilizarii, aceste urme sunt considerate a fi normale.Strangere Suruburi:

Pentru a strange suruburile bricegelor Zero Tolerance avem nevoie de Torx bit #6, Torx bit #8, sau Torx bit #10 ( se pot regasi in unealta TX Tool )


Ascutire:

Pentru a reface taisul briceagului favorit, lama trebuie tinuta la unghi 18°–22° atunci cand este data pe pila sau masat.

Pentru o ascutire corecta lama trebuie trecuta pe pila incepand cu baza cutitului si varful pilei tragand catre noi cu o mica miscare circulara.