Opinel - Ghid Informativ

Mai jos vom explora istoria cutitelor Opinel, diferitele variante in care sunt disponibile si vom stabili care este modelul potrivit pentru noi in functie de dimensiunea mainii si de activitatea la care ne trebuie.
Functional si usor de utilizat, briceagul Opinel este vandut in intreaga lume in diferite versiuni si lungimi, de-a lungul timpului designul a ramas neschimbat.
Istoria Cutitelor Opinel de la nr N°01 la N°13...
In anul 1980 Joseph Opinel a produs primul cutit Opinel, acest cutit avea o singura marime dar in anul 1897 a decis sa produca modelul in 12 marimi, de la  N°01 la N°12. Scopul celor 12 marimi de bricege a fost sa satisfaca necesitatile oamenilor cu diferite marimi ale mainilor precum si pentru a se plia pe diferite activitati.
In anul 1935 modelele N°01 si N°11 au scoase din productie deoarece cererea era mica intrucat  N°01 era considerat prea mic iar N°11 oferea prea putine avantaje fata de N°10 si N°12.
In anul 1970 a fost produs un model supradimensionat pentru a fi utilizat ca model in vitrinele magazinelor, acest model a fost foarte apreciat iar decoratia s-a transformat intr-un model foarte solicitat astfel aparand modelul N°13 ( Gigantul care masura 50 cm cu lama deschisa ).


Modelele Opinel:
In zilele noastre bricegele Opinel sunt realizate in 11 marimi de la N°02 to N°13, au lamele realizate din otel inoxidabil sau carbon in timp ce manerele sunt realizate din diferite esente de lemn cu culori diferite.

N°02: 3.5 cm lama, 4.5 cm maner, fara inel siguranta
N°03: 4 cm lama, 5.5 cm maner, fara inel siguranta
N°04: 5 cm lama, 6.5 cm maner, fara inel siguranta
N°05: 6 cm lama, 8 cm maner, fara inel siguranta
N°06: 7 cm lama, 9.5 cm maner
N°07: 8 cm lama, 10 cm maner
N°08: 8.5 cm lama, 11 cm maner
N°09: 9 cm lama, 12 cm maner
N°10: 10 cm lama, 13 cm maner
N°12: 12 cm lama, 16 cm maner

Alegerea unui briceag Opinel in functie de marimea mainii si de activitatea la care va fi utilizat.
Atunci cand alecem un cutit trebuie sa avem in minte doua aspecte, confortul in utilizare si functionalitatea
Modelul N°08 este recunoscut ca fiind modelul de referinta din oferta Opinel. functional si versatil este potrivit pentru o gama variata de activitati si se potriveste bine si maini mari precum si in maini mai mici.
N°09 si N°10 sunt de ajutor persoanelor cu maini mari in timp ce N°12 este dedicat persoanelor cu maini mari. N°08, N°09, N°10, si N°12 sunt ideale pentru utilizare zilnica precum si pentru activitati DIY, gatit, activitati in gradina etc. Datorita dimensiunilor mai mari aceste cutite sunt usor de manevrat si au o priza buna.
Pentru maini mai mici recomandam N°06 si N°07, aceste bricege au manere mai mici si ocupa mai putin spatiu si sunt utile in activitati DYI.
N°13 este ideal pentru gatit, gratar dar poate avea si rol decorativ.

Modelele  N°02 si N°04 pot fi utilizate ca si breloc, sunt utile si pot fi folosite pentru a deschide plicuri si alte activitati usoare.


Ascutirea cutitelor si a bricegelor Opinel:
Cutitele precum si bricegele Opinel pot fi ascutite utilizand piatra atunci cand lama nu este serata, atentie sporita este necesara atunci cand lama este acoperita cu strat protector.

Pentru a incepe ascutirea, in prima faza piatra trebuie udata, acest lucru impiedica reziduurile de otel si piatra ( praful ) sa inchida porii pietrei astfel reducand eficacitatea ascutirii. Lama trebuie trecuta peste piatra la un unghi de 20 grade astfel incat taisul sa nu fie deteriorat in timpul ascutirii.


Pentru a reda taisul lama trebuie sa fie trecuta pe piatra usor, fara a aplica presiune intr-o miscare care incepe de langa baza pietrei si continua catre latura indepartata.

Cutitele pentru bucatarie precum si bricegele pot fi ascutite utilizand masat, pila sau dispozitive dedicate.

Opinel