Ghid pentru Alegerea Binoclului
Binoclul este un instrument optic, folosit pentru observarea obiectelor aflate la mare departare, cu ajutorul unor mici lunete terestre.
Are rol asemanator lunetei sau ocheanului, dar fata de acesta, binoclul provoaca efectul de stereoscopie, ceea ce face observarea mai clara a reliefului imaginilor si o apreciere mai buna a distantei.
Atunci cand alegem un binoclu primul lucru de care trebuie sa tii cont este tipul de activitate la care il vei utiliza.
Pentru a alege cel mai bun binoclu pentru tine trebuie sa tii cont de urmatoarele criterii:
Lentile:
Lentilele sunt extrem de importante, dimensiunea lor, materialul din care sunt realizate precum si tratamentele aplicate fac diferenta in teren.
Având în vedere că puterea de captare a luminozităţii este dată de suprafaţa lentilei, diametrul dublu al obiectivului asigură o captare a luminozităţii mai mare de patru ori.
În cazul utilizării pe timpul zilei este suficient un binoclu de 30-32 mm sau mai mare, în timp ce diametrele de 50 mm pot fi utilizate la capacitate maximă în condiţii de vizibilitate redusă, la înserare sau în crepuscul.
Dimensiunea lentilei: Cu cat lentila este mai mare cu atat imaginea va fi mai luminoasa si campul vizual mai mare dar acest aspect influenteaza dimensiunea corpului binoclului precum si greutatea lui.
Pentru iubitorii de natura este potrivit un binoclu cu lentila de minim 42mm si putere de marire mica ( pana in 12X ) precum si tratamente antireflex aplicate.
Pentru vanatori avem doua variante, un vanator care prefera vanatoarea la goana are nevoie de putere de marire mica ( 8X ) si lentila de pana in 42mm in timp ce un vanator care prefera panda va avea nevoie de un binoclu cu o putere de marire mai mare ( 10X, 12X sau mai mult in functie de teren si animalul tinta) si lentila de 42mm sau 50mm.
Pentru astronomie sunt necesare lentile mari ( 70mm sau 80mm ) si putere de apropiere mare ( 20X, 25X )
Pentru Hobby si Relaxare: Aici avem o plaja larga de lentile precum si puteri de marire care se aleg in functie de activitatea preferata astfel putem incepe cu modelele compacte, de buzunar, cu lentile mici si putem ajunge pana la cele pentru astronomie.
Puterea de marire:
Se face referire la mărire prin două numere despărţite de un „x”, ca de exemplul binoclul cu putere de marie fixa 10x50 unde prima cifra ( 10 ) reprezinta factorul de marire iar a doua cifra dupa X ( 50 ) reprezinta diametrul in mm a lentilei.
Ca si in cazul lentilelor, puterea de marire se alege in functe de activitatea pentru care achizitionam binoclul, astfel putem distinge doua categorii:
Putere de marire fixa:
Aceste binocluri apropie cu un factor fix luam exemplu 10X50 unde cifra ( 10 ) reprezinta factorul de marire iar a doua cifra dupa X ( 50 ) reprezinta diametrul in mm a lentilei.
Putere de marire variabila:
Aceste binocluri au putere de marire in interval si permit prin actionarea unei parghii a puterii de marire pe care o dorim. Putem lua ca exemplu 8-24X50 unde 8-24 este intervalul de marire selectabil iar 50 reprezinta diametrul in mm a lentilei.
Desi o putere de marire mare poate fi foarte atractiva trebuie sa luam in considerare aspecte precum tremurul natural al mainilor care se traduce in imagine prin stabilitate scazuta.
Astfel putem afirma ca binoclurile cu putere de marire de 8x, 10x si chiar de 12x pot fi folosite aproape fara probleme pentru o perioada scurta de timp.
Binoclurile cu putere mai mare de marire nu vor putea fi tinute stabil in maini, recomandandu-se utilizarea trepiedului sau a altor monturi.
în cazul binoclurilor cu putere de marire variabila, schimbarea măririi este invers proporţională cu dimensiunea câmpului vizual.
Binocluri Roof
Aceste tipuri de binoclu pot fi recunoscute cu uşurinţă datorită designului în linii drepte: cele două tuburi ale binoclului sunt drepte, iar lentila obiectiv se află în linie dreaptă cu lentila oculară. În general sunt mai scumpe, deoarece sistemul de prisme folosite sunt mai complexe.
Marele avantaj al acestora este că pe lângă parametrii optici similari, au dimensiuni şi masă mai reduse, fiind astfel mai uşor de transportat.
Binocluri cu prismă Porro
Şi acest tip de binocluri este uşor de recunoscut, deoarece între lentila obiectivului şi lentila optică se poate recunoaşte conturul unui Z. Lentilele obiectivului sunt mai îndepărtate una de cealaltă decât lentilele optice. Avantajul acestei poziţionări este că, datorită distanţei mai mari dintre lentilele obiectivului, efectul delimitării spaţiale este mai bun.
Adiţional, prismele sunt mai simple, aşadar pot fi produse cu costuri reduse, dar cu calitate ridicată. Dezavantajul acestui tip de binocluri este faptul că sunt mai mari decât modelele roof.
Distanţa interpupilară
Aceste valori indică distanţa maximă la care, privind prin oculare, putem vedea întregul câmp vizual. În cazul în care purtaţi ochelari şi doriţi să folosiţi ochelarii şi cu binoclul, vă recomandăm alegerea unui model cu distanţa interpupilară mai mare.
Câmpul vizual (FOV=Field of View)
Mărimea câmpului vizual se măsoară în grade. Un cerc are 360 de grade. În cazul binoclurilor, câmpul vizual este dat de proporţia care poate fi văzută dintr-un cerc întreg.
Valoarea câmpului vizual poate fi dată şi de distanţa pe diagonală a direcţiei vizuale, care poate fi observată în câmpul vizual al binoclului.
Binoclurile cu câmp vizual larg sunt deseori mai utile în căutarea şi localizarea rapidă a unui obiect. De obicei, puterea mare de mărire este invers proporţională cu dimensiunea câmpului vizual.
Protecţia împotriva apei şi a vaporilor:
Un alt punct de vedere foarte important îl reprezintă rezistenţa la vapori, umezeală, eventual picături de apă, sau în cazul în care scăpăm binoclul în apă. În general, binoclurile cu încărcare de azot sunt complet impermeabile.
Setarea focusării:
În cazul binoclurilor există, în general trei tipuri de setare. La binoclurile cu aşa-numita focusare fixă, nu există posibilitatea setării clarităţii, acestea fiind, de obicei, cele mai ieftine binocluri, pe care nu le recomandăm pentru activităţi serioase.
Modelele prevăzute cu focusare centrală implică rotirea unei rotiţe centrale, care mişcă ambele tuburi în mod egal şi permite astfel focusarea pentru ambii ochi. În plus, la aceste modele, unu dintre cele două oculare dispune de o reglare a dioptriilor pentru a compensa diferenţele dintre cei doi ochi.
Pentru a opera reglarea dioptriilor, primul pas este să vă alegeţi un obiect depărtat pe care să-l priviţi prin binoclu. Închideţi-vă ochiul pe partea căruia se află butonul de setare al dioptriilor.
Cu ajutorul celuilalt ochi, setaţi imaginea ca să fie cât mai clară. După aceea închideţi acest ochi şi deschideţi-l pe celălalt.
Cu ajutorul butonului de setare a dioptriilor setaţi claritatea imaginii.
Când aţi terminat, verificaţi rezultatul prin deschiderea ambilor ochi. În continuare nu va fi nevoie de ajustarea dioptriilor, claritatea imaginii va fi setată cu ajutorul rotiţei centrale.
Constructie si Design
La acest capitol trebuie sa iei in considerare carcasa, husa de protectie si accesoriile incluse.
In ceea ce priveste carcasa conteaza din ce material este fabricata, daca este sau nu impermeabila, daca poate fi reglata sa fie utilizata si daca porti ochelari, invelisurile pentru protectie si confort, capacele pentru lentile precum, obiectivele lentilelor, o husa sau un toc pentru transportul binoclului si daca poate fi atasat unui pe un tripod.
Toti acesti factori sunt importanti pentru calitatea celui mai bun binoclu, mai ales aspectele ce tin de protectie.
Fara aceste protectii, chiar si cele mai bune lentile din lume se vor deteriora si vor deveni inutile.
Pentru mai multe informatii nu ezitati sa ne contactati telefonic 0721265600 sau pe mail office@dandana.ro