Cutite si bricege

Cutite si bricege

Pe piata exista o gama variata de cutite, fiecare dedicate unei anumite activitati. Asa ca pentru a alege instrumentul pentru taiat ideal trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte.

Pentru inceput, trebuie sa lamurim un lucru: nu materialul din care este facuta lama da intreaga performanta cutitului ci si o serie de factori, ca de exemplu: tratamentul termic, forma lamei, forma taisului, forma manerului si scopul utilizarii cutitului.

Pentru a fi potrivit nevoilor noastre si eficient in utilizare, trebuie sa ne gandim la activitatea la care vom utiliza cutitul. Avand acest lucru in minte, ne putem orienta catre model, forma lamei, materialul lamei,materialul manerului precum si mentenanta.

Fie ca discutam despre cutite de bucatarie sau cele pentru activitati outdoor lamele pot fi realizate din:


Otel inoxidabil:

Cutitele din otel inoxidabil sunt rezistente la coroziune. Aceste cutite sunt optiuni foarte bune pentru un utilizator conventional. Otelul este dur, durabil si usor de ascutit.

Aceste cutite nu au un tais fenomenal, ceea ce ar putea fi un mare impediment pentru un profesionist.


Otel carbon:

Cutitele de inalta calitate sunt fabricate din otel carbonat. Acest tip de otel este mai dur si mai trainic, dar mai putin durabil. Aceste cutite pot rugini si face pete daca nu sunt prompt curatate si uscate dupa fiecare utilizare.

Cutitele cu lama din otel carbonat pot fi ascutite mai tare, insa daca nu sunt folosite corespunzator, se pot ciobi. Asadar, este recomandat doar bucatarilor profesionisti.

Aspectul este un alt detaliu apreciat la acest material. In timp, dezvolta o patina deosebita care este foarte apreciata in lumea bucatarilor. Totusi, materialul este mai greu de ascutit.


Otel laminat:

Acesta este o combinatie intre cele doua materiale prezentate mai sus. Cele doua materiale dispuse in forma de sandvis, creeaza un cutit care are o un tais foarte ascutit, mai rezistent decat cutitele din otel carbonat care necesita o intretinere mai putin riguroasa.


Ceramica:

Cutitele din ceramica sunt din ce in ce mai prezente pe piata. Acestea sunt foarte ascutite, fiind totodata mai usoare decat variantele din metal.

Isi pastreaza ascutisul pentru perioade indelungate, dar atunci cand acesta este tocit, sunt mai greu de ascutit, fiind necesara apelarea la un profesionist. Sunt si mai casante decat variantele din metal.


Otel Damasc:

Material ce devine din ce in ce mai popular datorita aspectului si calitatilor sale deosebite. Se obtine prin combinarea mai multor tipuri de otel de diferite marci. In functie de rezultatul dorit (performanta si/sau estetic) se aleg materialele ce urmeza a fi folosite. Acestea se aseaza in straturi care se sudeaza prin forjare. La sfarsit, produsul obtinut se trateaza cu acid, fiecare material reactionand diferit la contact cu acidul si se evidentiind diferite culori si structuri, ajungandu-se la imaginea finala.


Manerul:

Manerul cutitului contribuie, de asemenea, la eficienta cutitului, acesta permite strangerea ferma a uneltei in timpul folosirii, astfel incat taierea sa fie precisa. Insa pentru a te bucura de o astfel de performanta, trebuie sa alegi cu atentie materialele din care este fabricat manerul.

Acestea pot varia mult: de la metal, pana la plastic si lemn. 

Un maner metalic este rezistent, dar nu beneficiaza de o prindere buna, ceea ce inseamna ca, in cazul in care ai mainile umede, poti scapa cutitul.

Unul fabricat din lemn reprezinta solutia ideala pentru cei care isi doresc eleganta si randament, pe cand unul din material plastic se remarca printr-o durata mare de viata si o prindere superioara.


Tipuri de cutite:

Cutitele se impart in 2 mari categorii: cutite cu lama fixa si bricege. Unii ar mai adauga si o a 3a categorie cutitele butterfly (fluture) sau balisong.


Cumpara Model de cutit tip fluture:



Cutitele cu lama fixa sunt considerate cele mai rezistente la abuz, datorita faptului ca nu exista piese mobile in constructia lor si acestea sunt de 2 tipuri: 

 

Full tang - lama se continua pe toata lungimea manerului 

Poate fi la randul lui de 2 tipuri: primul este cel in care lama se poate observa pe toata lungimea manerului, considerat cel mai rezistent tip de cutit.


Cumpara Model de cutit full tang:



Al 2 lea tip cel rat tail tang (coada de soricel) la care manerul imbraca toata extensia lamei. Acest tip de cutit este foarte raspandit la cutitele nordice si la cutitele tip "bowie".

 

Cumpara Model de cutit rat tail:


 

Partial tang - lama se continua doar pe o anumita portiune din lungimea manerului. 

Este si acesta un format foarte popular, intalnit la foarte multe cutite din toate colturile lumii. Cred ca, pe buna dreptate, cutitele partial tang sunt considerate ceva mai fragile decat cele full tang, dar in functie de aria de utilizare a cutitului, acest format poate reprezenta un bun compromis, adica un bun raport pret/calitate.

 

Exista inca o varianta si anume cutitele cu lama aplicata pe maner ca binecunoscutele cutite de supravietuire cu manerul gol in care se pot depozita diverse obiecte

 

Cumpara Model de cutit cu lama aplicata pe maner:


 

Bricege:

Bricegele sunt o varianta de cutit mai comod de carat si mai sigura datorita lamei pliabile. 

Nu sunt la fel de rezistente ca si cutitele cu lama fixa, dar datorita dimensinilor si a greutatii reduse sunt foarte practice si sunt preferate de multi. 

Bricegele se deosebesc, in afara de caracteristicile pe care le-am prezentat pana acum, in pricipal datorita mecanismului de blocare-deblocare a lamei. Principalele tipuri sunt:

 

 - slip-joint - constructie intalnita la bricegele mai vechi. In acest caz, in pozitia deschis, lama nu este blocata, ea este tinuta in pozitie deschis de un arc. Lama se pliaza daca asupra ei se exercita o anumita forta. 

 

- lockback - este un mecanism destul de sigur. Practic pe maner exista o piesa care vine in continuarea lamei in pozitia deschis si blocheaza in aceasta pozitie. In momentul in care se doreste plierea lamei se apasa pe coada piesei, se elibereaza lama si se pliaza in maner.

 

- linerlock - probabil cel mai folosit mecanism in prezent. In interiorul manerului, pe peretele plaselelor, exista o foita metalica curba. In momentul in care lama se deschide foita, datorita curburii, se fixeaza in spatele lamei (in continuarea ei) mentinand briceagul in pozitia deschis. Pentru a debloca se impinge foita spre peretele plaselelor si lama, deblocata, se poate plia in maner. Unul dintre avantajele acestui sistem consta in faptul ca aceste operatiuni se pot face cu o singura mana. 

 

- framelock - este defapt o varianta de linerlock. Diferenta consta ca rolul foitei metalice din interiorul manerului este luat de una dintre plasele. Exista o "decupare" in unul din peretii manerului care se aseaza in spatele lamei cand briceagul este deschis. 

Pentru deblocare se impinge spre exterior "decuparea" si lama poate fi pliata. 

Acestea sunt principalele tipuri de mecanisme folosite pentru blocarea/deblocarea lamei cutitelor de tip briceag. 

Mai exista o multitudine de mecanisme gen: axislock - mecanism patentat de Benchmade, ringlock - intalnit la Opinel, etc.

 

Tipuri de cutite de bucatarie

Fiecare cutit este conceput sa realizeze un anumit tip de activitate. 

Un cutit mare te poate incurca complet daca incerci sa-l folosesti pentru ceva ce nu e potrivit.

Pentru a cumpara cutitele potrivite primul pas este sa stii care sunt tipurile disponibile si pe care dintre ele este cel mai important sa le adaugi la colectie.

 

Cutitul bucatarului

Cutitul bucatarului este cel mai important cutit pentru majoritatea bucatarilor. Acesta este cutitul utilizat cel mai frecvent pentru a taia legume si cele mai multe tipuri de preparate din carne. 

Cutitul bucatarului are o lama mare, neteda, care poate fi folosita pentru zdrobirea obiectelor atunci cand este necesar (cum ar fi usturoiul si maslinele), precum si la felierea si taierea tuturor produselor in bucatarie.

 

Cumpara Model de cutitul bucatarului:


  

Cutitul de legume si fructe

Cutitele de legume si fructe au dimensiuni mici, fiind mai scurte decat cutitele bucatarului si fac mai usoara si mai sigura efectuarea unor sarcini mai delicate de taiere pe care le necesita produsele alimentare mai mici.

Aceste cutite sunt utilizate de regula pentru taierea fructelor si a legumelor mici, precum si pentru orice operatiuni de decojire (desi adesea un decojitor adecvat functioneaza mai bine pentru aceasta activitate).

 

Cumpara Model de cutit de legume si fructe:


 

Cutitul zimtat

Cutitele zimtate sunt al treilea tip de cutit pe care majoritatea bucatarilor il vor considera esential. Acestea au lame lungi si subtiri, zimtate pe toata lungimea lamei, pentru a usura taierea painii. Un cutit zimtat va elimina posibilitatea ruperii sau turtirii painii in timp ce o tai si este adesea cea mai buna alegere pentru fructele si legumele mai moi, cum ar fi rosiile.

Aceasta categorie de cutite este destul de accesibila si de multe ori nu merita sa cheltuiesti mai mult pentru o calitate superioara, deoarece lamele nu pot fi ascutite cu usurinta si trebuie ascutite cel mai probabil inlocuite atunci cand lama isi pierde ascutimea.

 

Cumpara Model de cutit zimtat:


 

Cutitul Santoku

Un cutit Santoku este folosit pentru aceleasi tipuri de sarcini ca si un cutit al bucatarului, dar are un design usor diferit. Lama este mai larga si mai dreapta, iar unii bucatari o prefera pentru a taia legume si pentru a marunti ierburi. Designul cutitului permite obtinerea mai usoara a unor felii subtiri de legume.

 

Cumpara Model de cutit Santoku:


 

Cutit pentru feliat

Cutitul de feliat are o lama lunga si subtire, cu varful ascutit. Acest cutit variaza de la 20-40 cm lungime, permite taierea cu usurinta a bucatilor mari de carne in bucati inguste mai mici, care sunt mai usor de servit.

Cutitul de feliat este un tip de cutit special conceput pentru aceasta sarcina specifica. Cu toate acestea, daca descoperi ca faci des fripturi atunci acest cutit poate fi cu adevarat util. Daca vrei sa cumperi un cutit de feliat, alegi cea mai lunga versiune.

 

Cumpara Model de cutit pentru feliat:


 

Cutitul de dezosat

Acesta este un alt cutit de specialitate pe care doar cativa bucatari vor simti nevoia sa-l aiba. Daca esti vanator sau vrei sa economisesti bani achizitionand carne care mai are nevoie de transare, acesta este un cutit care se poate ocupa cat mai usor posibil de indepartarea oaselor si curatarea tendoanelor si ligamentelor.

Acestea au de obicei o lama de aproximativ 11 pana la 16 centimetri in lungime. O caracteristica unica a acestui tip de cutit este ca acestea sunt disponibile in grade diferite de flexibilitate. Daca ai de pregatit o cantitate mare de carne si bucati cu oase mari, lungi, atunci vei dori o lama mai rigida. Daca pregatesti mai mult carne din bucati delicate si oase mai complicat de curatat, atunci un cutit de dezosare care este mai flexibil poate fi cea mai buna alegere pentru tine.

 

Cumpara Model de cutit de dezosat:


 

Cutitul de filetat

Un cutit de filetat este un tip de cutit de dezosare, care este o alegere buna pentru oricine gateste des peste. Acesta este un alt cutit de bucatarie considerat a fi optional. In timp ce este foarte asemanator cu un cutit de dezosare, cutitul de filetat va avea o lama mai lunga, mai subtire, mai ascutita si mai flexibila pentru a permite o performanta mai buna la filetarea pestelui.

 

Cumpara Model de cutit pentru filetat:


 

Satarul

Satarul este un tip de cutit cu lama lata, solida si dreptunghiulara, folosit pentru taierea oaselor in macelarie.
Lungimea lamei are intre 12 si 18 cm.

 

Cumpara Model de satar:

Satar Victorinox, lama 18cm - 5.4003.18 7%
Satar Victorinox, lama 18cm - 5.4003.18 Satare
240,00 RON
223,20 RON

 

Spatula

Spatula are marginea fie dreapta, fie zimtata. Lama este intotdeauna flexibila si rotunjita la varf.

Se foloseste la ornarea prajiturilor, intoarcerea preparatelor in timpul gatitului (file-uri de peste sau la clatite), la modelarea si netezirea preparatelor, la transare (doar cele zimtate). Lungimea lamei este intre 10 si 22 cm.

 

Cutitele cu lama alveolara

Denumirea nu se refera la taisul acestora, ci la alveolele (scobiturile ovale) fasonate pe una sau ambele parti ale lamei, chiar deasupra taisului.

Aceste alveole sunt concepute pentru a preveni lipirea alimentelor de lama, permitand cutitului sa taie mai eficient. Alveolarea este foarte des intalnita la cutitele Santoku si la unele cutite pentru feliat.

 

Cumpara Model de cutit cu lama alveolara:

 

Ascutirea Cutitelor

Ascutirea cutitelor se poate face in mai multe moduri. Cand se alege un dispozitiv de ascutit cutite, este neaparat necesar sa se ia in considerare tipul de cutit care trebuie ascutit.

 

Principalele variante de dispozitive de ascutit cutite sunt urmatoarele:

  • Ascutirea cutitelor cu Masaturile reprezinta metoda traditionala de ascutit cutite.

Folosite de catre macelari si bucatari deopotriva, masaturile sunt simple, rapide si eficiente. Este totusi nevoie de o anumita indemanare.

Masaturile pot fi din metal diamantat sau din ceramica. Cele ceramice sunt cele mai recomandabile pentru ca, pe termen lung, nu deterioreaza lama cutitului.

 

Cumpara Model masat:

 

  • Dispozitivele de ascutit cutite cu role ceramice sunt usor de folosit si foarte eficiente.

 

Atentie ca dispozitivul de ascutit sa se potriveasca tipului de cutit pe care vrei sa-l ascuti, deoarece ele pot fi foarte diferite.

 

  • Pietrele pentru ascutit cutite dau cele mai bune rezultate pentru majoritatea cutitelor, dar este o metoda care cere timp si experienta practica pentru a realiza o ascutire adecvata si eficienta.

 

Pietrele pentru ascutit cutite pot fi realizate din piatra, ceramica sau materiale diamantate.

 

Cumpara Model piatra pentru ascutit cu 2 granulatii:


 

  • Dispozitivele electrice pentru ascutit cutite sunt disponibile intr-o gama larga de modele diferite. Sunt foarte folositoare, fiind atat eficiente cat si rapide si comode.

 

Pietrele de ascutit cutite sunt de mai multe feluri:

  • pietre grosiere (ara-to): granulatie 120 – 1000;
  • pietre medii (naka-to): granulatie 1500 – 3000 (se pot folosi si pentru uz casnic);
  • pietre fine (shiage-to): granulatie 5000 – 10 000.

 

In mod normal, se poate incepe ascutirea cu piatra medie, dar daca taisul este tocit sau avariat se incepe cu piatra grosiera. 

Piatra fina se foloseste numai la finisare.

Dupa ascutire, intotdeauna cutitele se curata pentru a inlatura impuritatile ramase pe lama.

 

Pe www.dandana.ro gasesti gama completa de bricege, cutite pentru outdoor, vanatoare, bucatarie precum si produse pentru ascutit si intretinere.

 

 

Bibliografie:

https://www.pestre.ro/

http://ironage-info.blogspot.com/

https://www.realsimple.com/food-recipes/tools-products/how-care-knives

https://sharpedgeshop.com/blogs/learn/maintenance-of-kitchen-knives