Vase din Fonta & Otel Carbon - Asezonare & Intretinere
Ideale pentru prepararea alimentelor si in special a carnii, fonta nu grabeste mancarea din acest motiv sunt des întâlnite în bucătăriile celor mai celebre restaurante.
Contrar parerilor aceste vase din fonta sunt usor de intretinut si re asezonat atunci cand este necesar.
Fonta este un material poros, acest lucru contribuie la oxidarea lor ( ruginire ) atunci cand nu sunt prevazute cu un strat protector
Cele mai multe vase din fonta sunt pre-asezonate din turnatorie dar pentru extra siguranta este o idee buna ca inainte de utilizare sa intariti acest strat protector.
Asezonarea presupune ca un strat de ulei sa fie incalzit in vas pana depaseste temperatura de ardere ( incepe sa degaje fum ) si se carbonizeaza. Acest proces se numeste polimerizare, uleiul incins se transforma intr-un strat asemanator cu plasticul care protejeaza fonta si confera propietatea de a nu premite alimentelor sa se lipeasca si previne aparitia ruginii.
Dupa cum am precizat mai sus, fonta fiind un material poros, in procesul de turnare a vaselor pe suprafata lor vor ramana mici pori sau portiuni mai aspre, in cazul in care acesti pori sunt in interior procesul de re-asezonare va nivela aceste mici imperfectiuni oferind o suprafata de gatire neteda unde alimentele se vor lipi mai greu.
Chiar daca vasele sunt asezonate asta nu inseamna ca alimentele nu se vor lipi niciodata, in continuare fiind necesara supravegherea din partea Bucatarului.
Pentru a intretine vasele din fonta trebuie sa urmati urmatorii pasi:
1. Spalate, Curatare, Clatire:
Atunci cand vasul din fonta este ruginit sau incarcat cu reziduuri de alimente arse recomandam ca primul pas este spalarea vasului in apa calda cu sapun dupa care curatarea temeinica cu un burete abraziv sau perie speciala pentru fonta pana cand toate impuritatile sunt eliminate si se simte materialul ( fonta ) si se clateste cu apa rece.
2. Uscarea Vasului
Dupa curatarea vasului continuam cu uscarea lui iar aici recomandam 2 pasi:
1. stergerea cu proseapa de hartie sau din bumbac pana se absoarbe umezela de suprafata.
2. incalzirea vasului pe aragaz, la foc mediu, pana se evapora toata apa din interior.
Pasul 2 este foarte important intrucat apa se poate infiltra in porii fontei unde in timp poate deteriora din interior materialul. Pentru a evita acest lucru vasul se incalzeste pana se simte ca degaja caldura constanta pe toata suprafata. ( atentie sa nu va accidentati intrucat materialul se va incalzi destul de tare ).
3. Adaugarea uleiului si tamponare:
Adaugati o lingurita de ulei in vas si intindeti cu un prosop din hartie pana obtineti o pelicula subtire de ulei pe toata suprafata vasului cu tot cu maner ( in cazul in care va fi necesar puteti utiliza inca o lingurita de ulei ).
Evitati utilizarea unei cantitati mari de ulei intrucat, in cazul in care veti folosi prea mult ulei stratul protector se va transforma intr-un strat gros care va deveni lipicios la utilizare iar finisajul nu va fi unul lucios ci mai degraba tuciuriu.
Uleiul utilizat trebuie sa fie 100% ulei de floarea soarelui sau echivalent ( cu temperatura de ardere undeva la 400 grade celsius ), evitati utilizarea untului sau a uleiurilor pe baza de cocos intrucat acestea au impuritati solide precum si pulpa iar in procesul de ardere a vasului vor genera depuneri.
4. Preincalzire si Coacere:
Se preincalzeste cuptorul la 450 grade dupa care se introduce vasul din fonta, scopul preincalzirii la 450 grade este declansarea reactiei care se numeste polimerizare ( in directa legatura cu temperatura de ardere a uleiului utilizat )
Se introduce vasul in cuptor si se lasa la copt 45 - 60 minute dupa care se inchide flacara si se mai lasa vasul in interior inca 15 minute fara a deschide usa cuptorului.
Atentie la scoaterea vasului din cuptor, utilizati manusi rezistente la caldura intrucat temperatura va fi ridicata si riscati arsuri la nivelul mainilor.
Pentru a avea un strat protector foarte bun puteti repeta pasii 3 si 4 de mai multe ori ( bucatarii repeta acesti pasi de pana la 4 ori ).
In acelasi timp este necesar sa luati in considerare faptul ca ori de cate ori gatiti veti utiliza ulei, acest ulei se va incalzi in vas si va face un mini proces de asezonare astfel, in timp vasul utilizat va deveni mai bun.
Utilizare si Intretinere:
In timpul prepararii alimentelor utilizati suficient ulei sau alte grasimi pentru a asigura gatire optima precum si nelipire. Desi vasele din fonta sunt asezonate asta nu inseamna ca alimentele nu se vor lipi niciodata, nu se vor comporta precum tigaile cu strat de Teflon dar se apropie destul de mult de aceasta performanta in cazul in care se utilizeaza destul ulei.
Dupa ce preparati alimentele, in procesul de curatare nu utilizati detergent sau bureti abrazivi intrucat stratul protector se va deteriora, in schimb utilizati bureti moi si o mana de sare pentru a indeparta reziduurile dupa care se clateste cu apa calda. Urmatorul pas il reprezinta uscarea vasului, acest lucru se realizeaza punand-ul pe un ochi al aragazului si incalzind-ul pana dispare orice urma de umezeala.
Este foarte importanta curatarea vaselor dupa preparare intrucat, atunci cand se gateste utilizand usturoi sau mirodenii cu gust puternic, acestea pot intra in porii fontei si ramane acolo degajand un miros specific uneori chiar influentand gustul altor preparate.
Diferenta dintre vasele din Fonta si Vasele din Otel Carbon.
Ce este fonta:
Pentru a vedea diferenta dintre cele doua materiale trebuie sa intelegem faptul ca fonta nu este realizata din fier 100% ci are in compozitie si carbon exact ca si otelul cu precizarea ca fonta are mai mult carbon in aliaj. In general, otelul are in aliaj aprox 2% carbon, fonta are undeva intre 2% si 3.5% carbon. Aceasta concentratie mai mare de carbon face fonta mai fragila din dunct de vedere structural astfel fiind necesar ca vasele sa fie mai groase si mai grele.
Fonta este un conductor de caldura neperformant astfel are nevoie de mai mult timp sa se incalzeasca si sa se raceasca decat alte metale.
Vasele din Fonta Emailata:
Vasele din fonta cu email sunt mai usor de intretinut decat cele fara intrucat stratul de email protejeaza fonta. Pe langa avantajele unui vas din fonta gasim si mici dezavantaje cum are fi posibilitatea de a deteriora stratul de email prin socuri mecanice sau expunere la temperaturi ridicate.
Ce este Otelul Carbon:
Otelul este obtinut din aliaj fier si carbon dar pentru a fi considerat otel procentajul de carbon din aliaj trebuie sa fie mai mic de 2%. Otelul inoxidabil contine 1.2% carbon pe langa alte metale ( cum ar fi cromul, care previne ruginirea ).
Otelul carbon are culoare mata in comparatie cu otelul inox care este lucios, otelul carbon fiind ideal pentru fabricarea de lame de cutite care au propietatea de a pastra taisul excelent dar sunt predispuse a rugini foarte repede. Otelul carbon ca material este mai scump decat fonta.
Tigaile precum si vasele din otel carbon sunt excelente in bucatarie datorita versatibilitatii, durabilitatii si a retentiei caldurii. Datorita propietatii de a lucra la temperaturi ridicate se poate gati o friptura in cateva minute.
Pot fi utilizate fara probleme pe aragaz, BBQ, in cuptor unde se pot prepara prin coacere, prajire etc....
Un mare avantaj al vaselor din otel carbon este faptul ca acest aliaj este un conductor de caldura mai bun decat fonta astfel se va incalzi mai uniform decat cele din fonta.
Vasele din Otel Carbon se Asezoneaza utilizand acelasi proces ca la vasele din fonta.